Alapjövedelem

41509754_10156678346553156_6457504787192610816_n.jpg

A képviselők fizetése közüggyé vált, ezért úgy érzem, hogy én is tartozom nektek azzal, hogy megosszam, milyen célokat, ügyeket, szervezeteket támogatok a megemelt képviselői illetményből. Ebben a hónapban – a nagyobb tételeket számolva – kb. kétszázezer forintot adományozok társadalmi szervezeteknek. 
Ezek közül hármat emelnék ki:

60 ezer forintot fordítottam egy, az alapjövedelemmel kapcsolatos esemény támogatására, amelyet a Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület szervezett – ezúton is köszönet nekik!

Szintén 60 ezer forinttal támogatom e hónapban a Mércét (merce.hu), amely az egyik legfontosabb, kizárólag az olvasók támogatásából működő baloldali média. Támogassátok ti is! https://merce.hu/tamogatas/

Hasonló összeg megy a pártomnak: a Párbeszéd Magyarországért éves szinten 100 millió alatti összegből gazdálkodik, ami egy mikrovállalkozás büdzséje. Ha azt akarjátok, hogy legyen ütőképes baloldali ellenzék, akkor támogassátok ti is a Párbeszédet! https://parbeszedmagyarorszagert.hu/hu/tamogass-minket

Ezen túl olyan egyesületeket és alapítványokat támogatok, amelyek a független, tényfeltáró média működését, illetve a demokráciára nevelés ügyét segítik.

De hadd legyek teljesen őszinte: értem és osztom a képviselői illetményemelés körüli felháborodást, ugyanakkor nem azt látom a fő problémának, ha egy miniszter vagy egy képviselő megkeres annyit, mint egy középvezető egy multinál, egy sikeres haza cégnél vagy egy nagyobb állami vállalatnál.

Két komolyabb probléma is van itt: az egyik, hogy a Fidesz-kormánynak volt gondja a képviselői fizetések emelésére, de nem volt gondja arra a 200 ezer közalkalmazottra, akiknek 2010 óta nem nőtt a fizetése, ahogy nem volt gondja a családi pótlék, a nyugdíjminimum vagy az ápolási díj emelésére sem.

A másik igazságtalanság az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszere: az, hogy a miniszterek és a bankvezérek is ugyanolyan kulccsal adóznak, mint az ápolók és a közmunkások. Az egykulcsos adó 2011-es bevezetése a magas fizetésűeknek adócsökkentést, a kis- és közepes keresetűeknek – az adójóváírás megvonása miatt – adóemelést jelentett.

Az adakozás, a társadalmi felelősségvállalás fontos, és joggal elvárható azoktól, akik ezt megengedhetik maguknak. De a nagy társadalmi igazságtalanságokat csak egy rendszerváltás és egy új, baloldali értékeket követő kormányzás tudja majd orvosolni.

https://www.facebook.com/TordaiBencePM/photos/a.10151988617993156/10156678346548156/?type=3&theater