Zengőkert közösségi kert átadása

A harmadik közterületi közösségi kertet adták át Kispesten

10654157_811687998851981_1253539232_n.jpg

„Zengőkert” néven Kispest harmadik közterületi közösségi kertjét adta át az önkormányzat. A 27 parcellás mintakertet az Élmunkás lakótelepnél, a Harangvirág bölcsőde mellett a Zengő utca 3. és a Kasza J. utca 2. között alakította ki az önkormányzat a saját területén. A közösségi kertet a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel közösen hozta létre az önkormányzat, és az összefogást mintaprogramnak szánják más közösségek, kerületek, városok számára is. 

Európában és a tengerentúlon több mint százéves hagyományai vannak a közösségi kertek építésének. A zöldterület megnyugtató látványán túl az ilyen kertnek közösségteremtő, közösségmegtartó hatása van, jó hatással van az egészségre, véd az elmagányosodástól. 
A közösségi kert lehetőséget ad az öngondoskodásra és az önellátásra, elősegíti a környezeti nevelést. A közösségi kert különösen fontos a panelházas övezetben, ahol sokaknak nincs kertje, így viszont néhány perc alatt a kiskertben lehet lenni, akár az ablakból a veteményesre lehet látni. 


10617787_811687462185368_1278012078_n.jpg


Budapest, XIX. kerületében Kispesten, 2012-ben nyílt meg Magyarország első Önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert huszonhat, nagyjából 5m²-es ágyással. Az előző szezon tapasztalatai és sikerei alapján az önkormányzat elhatározta a második kert megnyitását, amelyet 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakítottak ki. Az Aranykatica Kertben 27 darab 7 m²-s ágyást készítettek az 1024 m²-es területen.
A „Zengőkertben”, a harmadik közösségi kertben összesen 27 db, 1,6x4 m-es ágyást alakítottak ki a közel 1015 m²-es területen. Az ágyások között vannak hagyományos ágyások, kiemelt ágyások, valamint mobilágyások, van egy közös használatú ágyás a fűszer- és gyógynövényeknek. Ezek mellett terveztek pihenőhelyet, van kerti csap, kiépített vízhálózat és közösségi tér is. A kert kerítése mentén komposztálókat helyeztek el a zöldhulladéknak. A Zengőkertet körbekerítették, és a környezetét is rendezték kiemelt évelőágyással, fogadótér kialakításával, faültetéssel, füvesítéssel. Az önkormányzat az előző kertekhez hasonlóan ezt a kertet is a terület térítésmentes használatba adásával, és a kert alapjainak kialakításával - kerítésépítés, parcellák kialakítása, a parcellákhoz termőföld biztosítása, és vízvételi lehetőség kialakítása - támogatja. A kiviteli munkák költsége 3 millió Ft volt. A kertet a kerthasználókkal egyeztetett időpontban bárki meglátogathatja – egyébként zárva lesz.

10656388_811688042185310_969329175_n.jpgKispest önkormányzata kiemelten fontosnak tartja a zöldterületek, a parkok, a virágos utcák, a fákkal, bokrokkal beültetett lakókörnyezet védelmét, azok szépítését, ezért kiemelten kezeli a zöld-kezdeményezéseket. 
A közösségi kert működését, a terület használatát, mindezek jogi hátterét az önkormányzat és az egyesület közösen dolgozták ki. A kispesti közterületi közösségi kertek, az Első Kis-Pesti Kert, az Aranykatica Kert és a Zengőkert mintaprogramként szolgálhatnak más kerületek, települések számára is. 



Helyszín: XIX. kerület, Élmunkás lakótelep,
Harangvirág bölcsőde mellett Zengő utca 3. és a Kasza J. utca 2.

Címkék: választás