Elhunyt Kovács Márk

Kovács Márk

1982.05.20. - 2012.05.23

 

Kovács Márk – a Budapest 18.kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény múzeumpedagógus, történész muzeológus munkatársa súlyos betegség következtében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

 

 

 

Alig néhány nappal korábban, 2012. május 15-én nyílt az általa rendezett Kerületi Olimpikonok címmű kiállítás, ugyanezen a napon jelent meg első önálló kiadványa, melyben Prokopp Sándor olimpiai bajnok életét dolgozta fel.

 

2007 tavaszán ismertük meg Kovács Márkot, aki szüleivel Pestszentimrén élt, s talán ezért is töltötte múzeumi gyakorlatát a gyűjteményben. Az Eötvös József Gimnáziumban végzett, az ELTE Bölcsészettudományi Karának történelem és új- és legújabbkori történeti muzeológia szakos hallgatója volt. A történészi és muzeológusi képesítés mellé középiskolai tanári végzettséget is szerzett.

Már a gyakorlat alatt megkérdeztük a szeretetre méltó, jó humorú fiatalembert, volna-e kedve nálunk dolgozni. A magas, sportos Márk fociedzőként is dolgozott, nem volt olyan gyermekcsoport, akivel ne tudta volna megértetni, elfogadtatni magát. 2008 őszén került hozzánk. Egy ideig közösen alkalmaztuk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, ahol kiváló német és angol tudása is fontos szerepet kapott.

Az általános gyűjteményi feladatok (anyaggyűjtés, nyilvántartás, rendszerezés, kiállítási ügyelet) mellett a kezdetektől fontosnak érezte a kerületi sport múltjának felderítését. 2010-ben jelent meg az SZRTC történetét feldolgozó tanulmánya. Lelkesen készítette az interjúkat az egykori sportolókkal, 2012-ben januári konferenciánkon kerületünk díszpolgárát, Zsíros Tibort is megénekeltette. Ő volt a meghívógyűjtemény, a kerületi sajtó digitális archívumának felelőse, összekötőnk a MADOK-programban, melynek révén a Néprajzi Múzeummal rendszeresen nyerünk gyűjteménygyarapításra pénzt, szervezünk közös programokat, kiállításokat.

Munkáját nagyon szerette, és magas színvonalon művelte. 2010 őszén, az EU-s múzeumi pályázati program megkezdése előtt néhány héttel akkori múzeumpedagógus kollégánk vidékre költözött. Márk volt gyűjteményünkben az egyetlen, akinek tanári végzettsége lehetővé tette, hogy egyáltalán belekezdjünk a már nyertes pályázatba.

Becsülettel helyt állt. Számtalan múzeumi foglalkozást vezetett az elmúlt években, igazi csapatjátékos volt, aki gyermekkel felnőttel egyaránt megtalálta a hangot. Egy éve kezdte meg múzeumpedagógiai tanulmányait, számtalan terve volt...

Készült a következő kiadványra a kerületi sportról és az újabb kerületet bemutató TV-s "képeslap" szövege is összeállítva már. Nemrégiben örömmel újságolta, hogy a sok-sok múzeumpedagógiai foglalkozás megtartása után - hisz 2010 ősze óta ő hivatalos múzeumpedagógusunk - egyre több diák ismeri fel és üdvözli a kerületi utcákon.

 

Élt 30 évet.

Temetése a Pestszentlőrinci Temetőben 2012. június 6-án 12.15 órakor lesz.

(1183 Budapest, Nefelejcs utca 101)