Beszélgetés Karácsony Gergellyel

Kellemes és értékes beszélgetés résztvevői voltak tegnap este azok, akik eljöttek a kispesti Párbeszéd Tere programjára. Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere volt a vendég immár másodszor.

 

Szokatlan formában indult a beszélgetés. A moderátor megkérte a jelenlevőket, hogy néhány szóval mondják el, mit tudnak a Párbeszédről, mit tudnak Karácsony Gergelyről, amivel már az elején mindenki aktív részese lett az estének.

Sok mindent megtudtunk az alapjövedelemről, a négynapos munkahétről az oligarcha adóról kidolgozott programról.

Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon a legnehezebb helyzetben azok vannak, akik a legkiszolgáltatottabbak: a nők és a gyerekek. Az alapjövedelem mindenkinek jár - nem feltétlenül feltétel nélkül - így azok is ellátáshoz jutnak, akik szégyenérzetből, bármi más okból titkolják rászorultságukat. Egy biztonságos komfortzónába juttathatja az embereket, ahonnan esélyük van a tovább lépésre.

A jelenlegi kormány nagyon szélesre és intézkedéseivel egyre szélesebb nyitja az ollót a szegények és a gazdagok között. A Párbeszéd célja az olló alsó szárának jelentős emelése, a felső szárának csökkentése.

Szó esett még áfáról, munkabéreket sújtó adókról, az önkormányzatok feladatairól, az önkormányzatiság jövőjéről, a zuglói időközi választásról - amin a polgármester reményei szerint győz a baloldal -, az oligarchákról, az előválasztás elszalasztott lehetőségéről.

Pedig az összefogás szükséges. Anélkül nem lehet az Orbán kormányt leváltani, mert egyik ellenzéki pártnak sincs a zsebében a bölcsek köve. A politikai összefogás mellett szükséges a társadalmi összefogás is mindannyiunk érdekében. Mert mindenki számít!

 

A jelenlévők végig aktív részesei voltak  a beszélgetésnek. Konkrét kérdéseket tettek fel a programok megvalósításáról, egy kormányváltás utáni feladatokról, kritikát fogalmaztak meg a jelenlegi ellenzék tevékenységéről.

 

A közel három órás program zárásaként - mintegy keretbe foglalva az estét - a moderátor kérte a jelenlévőket, hogy 1-2 mondatban mondják el, mit visznek magukkal a beszélgetésből.

 

Valamennyi ott lévő szerint jó volt együtt lenni, jó volt megismerni egymás véleményét, jó volt elmondani, hogy mit gondolunk, jó volt meghallgatni a kérdésre adott válaszokat, jó, hogy  kíváncsiak vagyunk egymásra. Mert szükség van az ilyen kis közösségekre, az ilyen körben tartott beszélgetésekre, véleménycserékre.

Mert mindenki számít!



Írta: Veréczi Zsuzsa