Parlamenti közvetítés, 2010. október 18. - Schiffer András (LMP) felszólalása

 

LMP: a módszer nem rossz, a probléma a Rambó-tempóval van.

Az LMP is támogatja a PPP-programok felszámoládát, de emlékeztetett: ezek kezdete az első Orbán-kormány idejére tehető.

Úgy tűnik, Magyarországnak akciós kormánya van – mondta Schiffer András, aki hiányolta a kormány második akciótervéből a hatástanulmányokat. Az LMP frakcióvezetője viszontválaszában azt mondta, számukra a közérdek azt diktálná, hogy a kormány ilyen léptékű változásokat társadalmi és közigazgatási egyeztetések, illetve hatástanulmányok elkészítése után nyújtson be.

Az LMP frakcióvezetője üdvözölte a szakképzésre váró változtatások előterjesztését, és a női munkavállalás serkentését célzó törekvéseket, a probléma „Rambó-tempóval” van – mondta.

Példaként említette, hogy a telekommunikációs szektorra differenciálás nélkül kivetett válságadó, számos hazai, éves szinten ötvenmillió forint alatti árbevételű kis- és középvállalkozást tehet tönkre. Közölte, hogy a kormányfő által vázolt diagnózisban egyetértenek, mert jelenleg a nagy multinacionális cégek a GDP több mint 46 százalékát állítják elő, miközben a társasági adóbefizetéseknek 38 százalékát produkálják. Megjegyezte, hogy ma a hazai szektor 25 százalékkal többet adózik, mint ez a vállalati szektor. Schiffer András közölte, hogy évente 4500 milliárd forint vándorol ki az országból tanácsadói díjak, polcpénzek és hasonlók miatt.

Kijelentette, hogy a válságadók viszont nem hozzák létre a versenysemlegességet ezekben a szektorokban és nem szabnak gátat az adózatlan jövedelmek kiáramlásának.

Helyesnek nevezte, hogy a PPP-programokat a kormány fel akarja számolni, de mint mondta, emlékei szerint ez a módszer az első Orbán-kormány alatt "honosodott meg". A frakcióvezető azzal egyetértett, hogy hosszú távon fel akarják számolni a magán-nyugdíjpénztári rendszert, de azt mondta, hogy a módszer alkotmányossági aggályokat vet fel. A legnagyobb problémának ennek ellenére azt nevezte, hogy a kormány akcióterveiből kirajzolódó gazdaságpolitikai vízió azt mutatja, hogy radikális járulékcsökkentés nélkül hajtanak végre tetemes jövedelemátcsoportosítást, a szegényebbek kárára, a leggazdagabbak előnyére.

Kijelentette, hogy a válságadókat a kormányoldal azért kívánja bevezetni, hogy azt a "3-400 milliárdos lyukat betömködjék", amelyeket az adópolitikai lépéseikkel ütöttek. "Ez pénzbehajtás, nem reform, egyszerűen csak pénzbeszedés" - jelentette ki. Leszögezte, hogy bizonyos piacokon meg kell törni a nagy cégek túlhatalmát. Szavai szerint ezt nem különadókkal, hanem erős piacszabályozással és közigazgatással lehet megtenni. Hangsúlyozta: az akciótervek mellé egy hatékony antikorrupciós csomagot is készíteni kellene.

Forrás:http://www.hirado.hu/Hirek/2010/10/18/14/LMP_a_modszer_nem_rossz_a_problema_a.aspx?ref=nf